Trekken van een kies

Is er geen mogelijkheid meer om een kies te behouden, dan wordt deze getrokken. Goed om te weten: uw tandarts zal altijd al het mogelijke doen om uw kies te behouden. Alleen als het echt onmogelijk is om uw kies nog te redden, wordt deze getrokken.

AFSPRAAK MAKEN
070-3524955

Redenen om uw kies te trekken

De tandarts kan ervoor kiezen uw kies te trekken als deze door tandbederf is aangetast, maar ook als de kies door een tandvliesontsteking onherstelbaar beschadigd is. Zoals al eerder vermeld, zal de tandarts er alles aan doen om uw kies op een andere manier te behandelen. Als de tand echter onherstelbaar aangetast is, is een andere behandeling niet mogelijk. In dit geval wordt ervoor gekozen uw kies te verwijderen door deze uit uw mond te trekken.

Een kies kan ook getrokken worden om ruimte te maken voor andere tanden en kiezen. In dit geval wordt er vaak na het trekken van de kies een beugel geplaatst. Dit kan vrijwel direct na het trekken van de kies, maar ook enkele weken of maanden later. Tot slot kan de tandarts er ook voor kiezen uw tand te trekken ter preventie van problemen. Dit is vaak het geval bij het trekken van verstandskiezen.

De werkwijze bij het trekken van een kies

Moet u binnenkort naar de tandarts om uw kies te laten trekken? Het is prettig om te weten wat er precies gebeurt als uw kies getrokken wordt. Daarom vertellen we u hier graag meer over.

Bij het trekken van een kies, wordt eerst een plaatselijke verdoving ingebracht. Pas als deze verdoving goed ingewerkt is en u inderdaad niets meer voelt in het te behandelen gebied, gaat de tandarts aan de slag. Hij of zij maakt eerst het tandvlees rond de kies een beetje los. Vaak probeert de tandarts eerst wat beweging in de kies te krijgen, door de kies een beetje op en neer te wrikken. Na het wrikken zal de tandarts uw kies trekken. Dit doet hij of zij met een speciale tang. Lukt het de tandarts niet om uw kies te trekken? Dan wordt u doorverwezen naar de kaakchirurg. Bij verstandskiezen wordt u vaak direct doorverwezen naar de kaakchirurg.

Het trekken van een kies is niet pijnlijk. Wel kan het zetten van de verdoving gevoelig zijn. Gelukkig is de verdoving in een mum van tijd gezet. Dit betekent dat u slechts zeer korte tijd een pijnlijk gevoel ervaart.

Klachten na het trekken van een kies

Na enkele uren is de verdoving die u kreeg voor het trekken van uw kies, helemaal uitgewerkt. Dit duurt maximaal vier uur. Als de verdoving uitgewerkt is, kunt u pijn ervaren. Dit is normaal. De pijn die u ervaart na het uitwerken van de verdoving, kunt u onderdrukken met pijnstillers. Krijgt u geringe temperatuursverhoging na het trekken van uw kies? Raak dan niet in paniek, want ook dit is normaal. Na 3 tot 5 dagen neemt dit meestal af.

Ook kunt u een dikke wang krijgen na het trekken van een kies. U kunt de zwelling wat verminderen door uw gezicht te koelen. Doet u dit direct na het trekken van uw kies, dan heeft het koelen het meeste effect. Wij raden u aan uw gezicht te koelen met een zak ijsblokjes, die u in een washandje of in een handdoek doet. Leg de zak met ijsblokjes niet direct op uw wang, want dit is niet goed voor uw huid. Met een doek of washandje is de wang goed te koelen, zonder uw huid te beschadigen. Herhaal dit om het kwartier tot twee uren na de ingreep.

De zwelling kan tot drie dagen aanhouden en in deze periode zelfs toenemen. Ook kunt u enkele dagen na het trekken van uw kies een blauwe wang krijgen. Uw wang zal na een tijdje geel worden en hierna krijgt uw huid weer de normale kleur. Ook het verkleuren van uw wang na het trekken van een kies is normaal.

De genezing van de wond

Het kan tot maximaal tien dagen duren voor de wond in uw mond helemaal genezen is. Het is belangrijk het bloed in de wond de gelegenheid te geven om goed te stollen. Zo geneest uw wond namelijk sneller.

U kunt het bloed in de wond laten stollen door in de eerste instantie, tenminste het eerste half uur stevig op het gaasje te bijten dat op de wond is aangebracht. Als de wond nog blijft bloeden kunt u dit nog een keer herhalen. In plaats van een gaasje kunt u ook een schone zakdoek gebruiken. Daarnaast is het raadzaam om uw mond niet (krachtig) te spoelen op de dag dat u uw kies heeft laten trekken. Pas de dag na het trekken van uw kies, mag u uw mond wat krachtiger spoelen. Ook kunt u beter niet roken en geen alcohol drinken, want tabak en alcohol vertragen de genezing van de wond. Wacht twee uur met eten en drinken en poets uw tanden pas als de verdoving helemaal uitgewerkt is. Het gebied van de wond kunt u beter even niet poetsen, om een nabloeding te voorkomen. Het gebied in de directe omgeving van de wond poetst u extra voorzichtig.

AFSPRAAK MAKEN
070-3524955

Meer weten? Neem contact met ons op

In de volgende gevallen dient u contact op te nemen met de praktijk:

  • Bij koorts boven de 39°C
  • Als na 5 dagen de pijn of zwelling niet afneemt, maar juist erger wordt.
  • Wanneer de wond blijft bloeden, ondanks de reeds genoemde maatregelen.

Wilt u meer weten over deze behandeling? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen al uw vragen beantwoorden. En wilt u een afspraak maken om uw gebit te laten controleren door een van onze tandartsen? Dan kunt u ons afspraakformulier invullen op de website.