Facings

Wilt u mooie witte tanden of wilt u het spleetje tussen uw tanden laten verdwijnen? Dan kunt u ervoor kiezen facings te laten plaatsen. Ook voor het plaatsen van facings bent u aan het juiste adres in onze tandartspraktijk. Meer over deze behandeling, leest u op deze pagina.

AFSPRAAK MAKEN
070-3524955

Wat is een facing?


Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal, dat van composiet of porselein gemaakt wordt. Een facing wordt gebruikt om het uiterlijk van een tand te verfraaien. U kunt bijvoorbeeld facings laten plaatsen als u niet tevreden bent over de kleur van uw tanden, maar ook als u een spleetje tussen de tanden heeft of als uw gebit op een andere manier afwijkt.

Facings worden op de tanden geplaatst. Vervolgens gaan deze vijf tot tien jaar mee. Sommige facings gaan zelfs langer mee. Rookt u, drinkt u veel koffie en/of drinkt u veel thee? Dan kunnen uw facings wat sneller verkleuren. Ook kunnen uw facings beschadigen door tandenknarsen, nagelbijten en ga zo maar door. Overigens kan uw tandarts een beschadigde, verkleurde of versleten facing altijd repareren of vervangen.

Waar worden facings van gemaakt?


Facings worden altijd gemaakt van composiet of porselein. Het voordeel van een facing van composiet, is het feit dat deze facing gemakkelijker geplaatst kan worden door uw tandarts. Bij het plaatsen van een facing van composiet, hoeft uw tandarts namelijk minder van uw tand te slijpen. Daar komt nog bij dat facings van composiet vaak mooier zijn dan facings van porselein. Ook zijn de facings goedkoper. Daarom kiest de tandarts er vaak voor facings van composiet te plaatsen, in plaats van facings van porselein.

Hoe worden facings geplaatst?

Om facings van composiet te plaatsen, volgt de tandarts de volgende stappen.

  • Het kiezen van de kleur. Eventueel kunnen meerdere kleuren met elkaar gemengd worden, voor het mooiste resultaat.
  • Het afslijpen van de tand, indien nodig. Hierbij wordt een dun laagje van de tand afgeslepen, om ruimte te maken voor de facing.
  • Het vastplakken van de facing. Voor de facing wordt vastgeplakt, wordt uw tand met een speciaal zuur behandeld. Ook wordt er een hechtlaag op de tand aangebracht. Op deze laag wordt een dun laagje composiet bevestigd.
  • Het in vorm brengen van de facing. Als het composiet op uw tand wordt bevestigd, is het materiaal nog zacht. De tandarts kan het materiaal daarom nog in vorm brengen, voor het mooiste en meest natuurgetrouwe resultaat. Als de facing de juiste vorm heeft, wordt deze hard gemaakt.

Het slijpen en polijsten van de facing. Aan het einde van de behandeling wordt de composiet nogmaals geslepen en vervolgens gepolijst, tot u helemaal tevreden bent met het eindresultaat.

De behandeling voor het plaatsen van een porseleinen facing ziet er iets anders uit. Om een facing van porselein te plaatsen, volgt de tandarts de volgende stappen:

 • Het kiezen van de kleur. Hierbij gebruikt de tandarts een kleurenstaal. De kleur die u kiest, wordt in het laboratorium aan uw porseleinen facing gegeven.
 • Het afslijpen van de tand. Een porseleinen facing is minimaal een halve millimeter dik. Om ervoor te zorgen dat de facing goed in uw mond past, wordt uw tand iets afgeslepen.
 • Het in vorm brengen van de facing. Dit doet de tandarts door een afdruk van uw tand te maken. Deze afdruk gaat vervolgens naar het laboratorium, waar men een facing op maat maakt.
 • Het vastplakken van de facing. Er wordt een zuur op uw tand aangebracht en vervolgens een hechtlaag. Op deze laag wordt uw porseleinen facing aangebracht. Dit is in een mum van tijd gebeurd.

Een facing van composiet kan in een enkele behandeling geplaatst worden. Bij een facing van porselein is dit niet het geval. Deze moet namelijk in het laboratorium gemaakt worden. Daarom moet u twee keer naar onze praktijk komen als u een facing van porselein wil laten plaatsen.

Veelgestelde vragen over facings


In onze praktijk krijgen wij veel vragen over facings. De meest gestelde vragen worden hieronder kort beantwoord.

Wat kosten facings?

De kosten van facings zijn afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan het aantal facings dat u laat plaatsen, maar ook aan het materiaal van uw facings. Facings van composiet zijn beduidend goedkoper dan facings van porselein. Dit komt onder andere omdat u uw facings van porselein in een laboratorium moet laten maken.

Voor uw facings geplaatst worden, laat uw tandarts u altijd weten wat de totale kosten van deze behandeling zullen zijn. Alleen als u akkoord gaat met deze kosten, wordt de behandeling uitgevoerd.

Hoe voelt een facing?

Een facing voelt zoals een gewone tand. Wel kan het zo zijn dat u even moet wennen aan uw facing. Zeker als uw tanden langer zijn gemaakt met facings of op een andere manier een hele andere vorm hebben gekregen, is dit het geval.

Kan ik alles eten met mijn facings?

Ja, met facings kunt u alles eten. Wel is het onverstandig om op harde dingen te bijten met uw facings, zoals pennen. Ook kunt u plakband beter niet met uw tanden afscheuren, maar gewoon afknippen.

Moet ik mijn facings extra onderhouden?

Nee, facings hebben geen extra onderhoud nodig. Wel is het belangrijk uw tanden, en dus ook uw facings, goed te poetsen. Wij raden u aan om dit met een zachte tandenborstel te doen. Ook het regelmatig gebruik van tandenfloss is verstandig.

AFSPRAAK MAKEN
070-3524955

Meer weten of een afspraak maken? Neem contact op

Wilt u meer weten over het plaatsen van facings? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden uw vragen graag, eventueel in onze praktijk tijdens een intakegesprek met een tandarts. Heeft u vragen over een andere behandeling, bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling, dan kunt u ook contact met ons opnemen.