Amalgaamvulling zal volledig uit de mond verdwijnen

Was het nog zo dat er vroeger bij een caviteit (gaatje) altijd extra tandweefsel weggeboord moest worden. Dit deden ze om een goed houvast voor de amalgaamvulling te creëren, waardoor een vulling al snel dieper en de behandeling pijnlijker dan nodig werd. Tegenwoordig hoeft alleen het hoogst noodzakelijke, aangetaste weefsel weggeboord te worden om vervolgens de tand of kies van een mooie tandkleurige composietvulling te voorzien. Amalgaam behoort mogelijk binnenkort dus tot het verleden.

Gezondheid en kleur

Behalve dat amalgaam, doordat het kwik bevat, minder goed is voor de gezondheid, is het ook cosmetisch gezien aanzienlijk minder mooi.

Composiet vulmateriaal bestaat in verschillend kleuren, waardoor er na het vullen vaak nog nauwelijks te zien is waar het gaatje gezeten heeft.

Kroon of Inlay

Bij grotere caviteiten (gaatjes) in de kies kun je er voor kiezen om een inlay of kroon te laten maken. De tandarts maakt dan een afdruk van de kies of tand. Vervolgens maakt de tandtechnieker een precies passende inlay of kroon. Dit kan in verschillende materialen en ook hierbij kan de kleur precies gelijkend bij de rest van het gebit gemaakt worden. We kunnen dus gaan stellen dat er afscheid van amalgaam genomen gaat worden.

Facings

Ook kunnen er voor cosmetische doeleinden composiet of porseleinen facings worden gemaakt. Dit is een dun laagje dat over de tand wordt aangebracht. De verkleurde tanden kunnen hierdoor weer op de juiste kleur gebracht worden. In geval van overmatig gevulde voortanden kan beter gekozen worden voor een porseleinen kroon.

Verleden tijd

Vullen met amalgaam behoort dus tot een verleden. Afscheid van amalgaam is dus een feit. Gelukkig maar want het lijkt een optelsom:

Minder boren dus kortere behandeling + gezonder vulmateriaal + cosmetisch mooier resultaat= blijere patient.